Vektorisera en logga på riktigt istället

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin

Vektor, vector, vektorfil, banor, vektorisering, eps-filer, ai-filer och väldigt mycket mer benämningar och filvarianter, har du koll på vad det är?

Du måste ha vektorfil för att använda din logga snyggt

Ska du exempelvis trycka kläder eller producera något med din företagslogga på – så kommer du märka att du behöver ha din logotyp i Vektor-format.

Det funkar alltså INTE att använda en Bild, utan det du behöver är en originalfil av din logotyp där den fortfarande är i Banor, alltså absolut INGA pixlar. Hänger du med?

Varför? Jo – för att en bild är i ett visst mått och om du börjar förstora den så blir det pixligt. Med en fil i Banor, kan du förstora objektet oändligt då banorna kan expandera och förminskas hur som helst utan att tappa någon form av kvalitet.

Skillnaden mellan fusk-vektorisering och att göra det på Riktigt

Kika här så kanske du hänger med bättre, här nedan har vi en påhittad logotyp till ett byggföretag. I denna bild kan du se logotypen direkt i programmet där den skapats och den är nu i 100% banor.

exempel av företagslogga till ett byggföretag

 

Vi zoomar in lite!

vektor

 

Ser du, inga pixlar. Utan bara linjer = banor.

Vi zoomar in lite mer så att du får se.

inzoomat på banor i en logga

 

Så – nu är logotypen helt redo att förstoras 2000%, eller förminskas till hälften, banorna kommer se ut likadant och logotypen ser ut precis som den ska, hur liten – eller stor den nu ska vara 🙂

Nu kommer vi till the Big Problemo

Många som gör logotyper via någon gratis-generator eller köper dom billigtfår EJ tillgång till alla filer som man egentligen behöver. Det vanligaste man brukar ha är bildfiler, dvs JPEG eller PNG. Det är bilder av din logotyp i ett Bestämt mått, ökar du detta – blir resultatet pixlar. Vi testar här nedan:

exempelogga i png-format

 

Här har vi loggan i en lågupplöst PNG-fil. Ser du, den är redan lite pixlig och suddig…

Vi provar att förstora den:

exempelogga i png-format

 

Nu ser du vad som händer, pixligt och suddigt…

Men en vektorgenerator löser (INTE) problemen

Nej, en generator som ska vektorisera din logotyp är alltså en robot/datorprogram som ska försöka läsa av bilden du laddar upp för att räkna ut vart banorna ska vara. Detta brukar resultera i lite katastrof. Vi kikar på vad jag menar!

Vi provar att ta våran PNG-fil som vi har på bygg-loggan och laddar upp den i en vektorgenerator. Kikar man snabbt så ser det ju bra ut… eller?

generatorprogram vektor

Vi laddar ner filen i ett vektorformat, exempelvis en SVG-fil. Och så öppnar vi upp den i ett vektorprogram, vi själva kör med Adobe Illustrator.

vektorgenererad logga

Vi zoomar in lite och nu börjar vi se hur fel det blivit…

vektoriserad logga, ej på riktigt

Vi zoomar in lite till så du verkligen ser vad som händer:

fusk-vektor

 

Skulle du vilja ha detta stripat på företagsbilen eller tryckt på arbetskläder? Nja, skulle inte tro det va…

Det finns bara ett rätt med denna fil, och det är att – ja, det är banor. Men hur ser logotypen ut? Den är förstörd och det som ska vara rakt är böjt och det ser helt enkelt kaos ut.

Det finns en enkel lösning

Vektorisera din logotyp på riktigt. Skicka in din bild som du har till en professionell formgivare som besitter kunskap i exempelvis Illustrator och be den personen att vektorisera din logotyp Manuellt. Alltså helt för hand, vad innebär det? Jo kika här nedan:

vektorisering på riktigt av företagslogga

Man öppnar alltså helt enkelt bildfilen och ovanpå den så får man helt enkelt bygga företagsloggan på nytt utefter bilden som en mall. På detta sätt bestämmer den som vektoriserar loggan vart banorna ska dras och ingen robot som ej har någon känsla över huvud taget.

 

Kort sagt, en företagslogga är ett företags ansikte. Det första som dina kunder ser och som man kanske visar upp på väldigt många olika ställen. Hur vill du att det ska se ut?

Vill du ha hjälp på Riktigt att vektorisera en företagslogga? Varmt välkommen att kontakta oss!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterade

Inlägg

Välkommen till Logofactory Sverige AB, din personliga fullservicebyrå (fd. webbyrå) och konsult. Vi erbjuder tjänster inom Grafisk formgivning, Webb, Hemsidor, SEO, Tryck, Arbetskläder, Profilkläder, Bildekor, Dekaler och väldigt mycket mer.

Vi finns tillgänglig för uppdrag över hela Sverige och på plats i Trosa, Nyköping, Gnesta och Stockholm.

Logofactory Sverige AB
Industrigatan 10b
619 33 Trosa

Godkänd för F-skatt
Org.nummer: 559245-5066

Kontaktuppgifter

Följ oss!

Följ oss du också på Instagram och Facebook! Där kan du följa oss i vårt arbete och vardag.
Vi använder cookies så att du får en bättre upplevelse här på vår hemsida.
Vi gör om lite på vår hemsida!

Så vi vissa sidor har en ny design, medan några fortfarande har den gamla. Har ni frågor eller funderingar? Kontakta oss!