fbpx
 • Hem
 • >
 • Vektoriserad logga

Få företagsloggan i rätt format - vektorformat

Vektoriserad logga

Vi jobbar med Grafisk Formgivning, Tryck, Brodyr och Företagsprofilering och vet därför EXAKT vilken typ av fil som er företagslogga behöver vara i för bästa resultat! Välkommen att anlita oss för en professionell vektorisering.

rekomenderat företag
Branchvinnare 2024 Logofactory Sverige AB
vektoriserad logga, ej på riktigt

Vi vektoriserar loggor manuellt , så det blir peeeeerfekt.

Därför kan Vi garantera ett 100%-igt resultat jämfört med en billig vektor-generator.

Vektorisering av en logotyp innebär att konvertera logotypens design från en pixelbaserad (raster) bild till en vektorbaserad bild. En pixelbaserad bild är uppbyggd av små fyrkanter (pixlar) och kan bli suddig eller pixlig om man försöker förstora den. En vektorbaserad bild däremot, består av matematiska formler som beskriver objektens former och linjer, och kan skalas upp eller ner utan att förlora skärpa eller kvalitet.

Genom att vektorisera en logotyp, kan den användas i en mängd olika sammanhang, både online och offline, och behålla sin skärpa och kvalitet i alla storlekar.

Beställ vektorisering

Frida på Logofactory

Frågor & svar om vektor

En vektoriserad logotyp är en logotyp som har konverterats från en pixelbaserad (raster) bild till en vektorbaserad bild. En vektoriserad logotyp är uppbyggd av matematiska formler som beskriver objektens former och linjer, och kan skalas upp eller ner utan att förlora skärpa eller kvalitet.

En vektoriserad logotyp är mycket användbar eftersom den kan användas i en mängd olika sammanhang, både online och offline, och behålla sin skärpa och kvalitet i alla storlekar. Dessutom kan en vektoriserad logotyp också vara lättare att redigera eller anpassa än en pixelbaserad logotyp.

Vektoriserat format syftar på filformat för digitala bilder som är vektorbaserade. Detta innebär att bilderna beskrivs av matematiska formler som beskriver objektens former och linjer, istället för att bestå av små fyrkanter (pixlar) som i en pixelbaserad (raster) bild.

Exempel på vanliga vektoriserade filformat är AI (Adobe Illustrator), EPS (Encapsulated PostScript), SVG (Scalable Vector Graphics) och PDF (Portable Document Format). Vektoriserade format används ofta för logotyper, ikoner, illustrationer och andra grafiska element som behöver vara skalbara utan att förlora skärpa eller kvalitet.

Fördelen med vektoriserade filformat är att de kan skalas upp eller ner i storlek utan att förlora skärpa eller kvalitet, och de är också lättare att redigera och anpassa än rasterbaserade bilder.

Det finns flera sätt att göra vektoriserade filer, men det vanligaste sättet är att använda en vektorgrafikprogramvara som exempelvis Adobe Illustrator, CorelDRAW eller Inkscape. Här är en enkel steg-för-steg guide på hur man kan göra en vektoriserad bild:

 1. Öppna vektorgrafikprogramvaran och skapa en ny fil.
 2. Importera den pixelbaserade (raster) bilden som du vill vektorisera.
 3. Välj verktyget ”Image Trace” eller liknande verktyg som finns i programvaran.
 4. Justera inställningarna för Image Trace verktyget för att optimera resultatet för din bild.
 5. Klicka på ”Trace” eller ”Live Trace” knappen för att omvandla den pixelbaserade bilden till en vektoriserad bild.
 6. Justera och finjustera resultatet enligt dina behov.
 7. Spara din vektoriserade bild som ett vektoriserat filformat, exempelvis AI, EPS, SVG eller PDF.

Notera att resultatet av vektoriseringen kan variera beroende på kvaliteten på den pixelbaserade bilden och inställningarna för Image Trace-verktyget. Ibland kan det behövas manuell redigering och justering av vektoriserad bild för att uppnå ett önskat resultat.

Nej, PNG är inte ett vektoriserat filformat. PNG-filer är rasterbaserade bilder som består av små fyrkanter (pixlar) som innehåller information om färg och ton. Dessa bilder kan inte skalas upp eller ner utan att förlora skärpa eller kvalitet eftersom varje pixel har en fast storlek.

Det finns dock en variant av PNG-filer som kallas för ”PNG med genomskinlig bakgrund” som kan användas tillsammans med vektoriserade filer. I detta fall används en vektoriserad fil som innehåller logotypen och en transparent bakgrund, och sedan sparas den som en PNG-fil för att behålla transparensen. På så sätt kan logotypen visas på en bakgrund utan att visa en vit eller annan färgad bakgrund runt logotypen.

Sammanfattningsvis är PNG en rasterbaserad filtyp, medan vektoriserade filer är vektorbaserade filtyper som beskrivs av matematiska formler.

PDF-filer kan vara både rasterbaserade eller vektorbaserade beroende på innehållet i filen. En PDF-fil kan innehålla både vektorgrafik och rastergrafik, liksom text och andra element.

Om en PDF-fil innehåller en vektorgrafik som en logotyp, en illustration eller ett diagram, så är dessa element också vektoriserade i PDF-filen. Vektorgrafiken kan skalas upp eller ner i storlek utan att förlora skärpa eller kvalitet, precis som med andra vektoriserade filformat som EPS och SVG.

Men om en PDF-fil innehåller rastergrafik, som fotografier eller skannade dokument, är de inte vektoriserade. Rastergrafik i PDF-filer fungerar på samma sätt som rastergrafik i andra rasterbaserade bildformat som JPEG och PNG.

Så, i sammanfattning, PDF-filer kan vara både raster- och vektorbaserade, beroende på innehållet i filen.

De vanligaste filformaten för vektoriserade bilder inkluderar:

 1. AI (Adobe Illustrator)

 2. EPS (Encapsulated PostScript)

 3. SVG (Scalable Vector Graphics)

 4. PDF (Portable Document Format)

 5. CDR (CorelDRAW)

 6. DWG (AutoCAD Drawing Database)

 7. DXF (Drawing Exchange Format)

 8. WMF (Windows Metafile)

Dessa filformat är utformade för att lagra vektorgrafik och är idealiska för att skapa högkvalitativa bilder som kan skalas upp eller ner utan att förlora kvalitet. När det gäller att skapa och redigera vektorgrafik är Adobe Illustrator och CorelDRAW de mest populära programmen, medan Inkscape är en gratis och öppen källkodsalternativ.

Är vår företags logga i vektor?

Det enklaste sättet att avgöra om en bild är vektoriserad eller inte är att öppna filen i en vektorgrafikprogramvara som Adobe Illustrator, CorelDRAW eller Inkscape. Om bilden är vektoriserad så kan du redigera och ändra loggan eller objekten och linjerna utan att motivet förlora kvalitet och skärpa.

Om bilden är rasterbaserad så är det bästa sättet att avgöra om den är vektoriserad eller inte genom att zooma in på bilden. Om bilden är vektoriserad så kommer den fortfarande att vara skarp och tydlig när du zoomar in, medan en rasterbaserad bild kommer att bli pixlig och suddig när du zoomar in.

Du kan också försöka markera eller välja objekt i bilden. Om du kan markera och välja enskilda objekt och linjer, är det en vektoriserad bild. Om du inte kan välja och markera enskilda element och bara kan välja hela bilden som en helhet, är det troligtvis en rasterbaserad bild.

En annan indikation på om en bild är vektoriserad eller inte är filformatet. De vanligaste vektoriserade filformaten är AI, EPS, SVG och PDF, medan de vanligaste rasterbaserade filformaten är JPEG, PNG och GIF.

Fördelarna med en företagslogga i vektorformat

Att ha sin logotyp i vektorformat är viktigt av flera anledningar:

 1. Skalbarhet: En vektoriserad logotyp kan skalas upp eller ner utan att förlora skärpa och kvalitet. Detta gör att logotypen kan användas på en mängd olika ytor, som visitkort, skyltar, banners eller förpackningar, utan att behöva skapa en ny version av logotypen varje gång.

 2. Anpassningsbarhet: Med en vektoriserad logotyp kan man enkelt ändra färger, storlekar och andra designelement utan att förlora kvalitet eller skärpa. Detta gör att man kan anpassa logotypen till olika behov och marknadsföringsmaterial utan att behöva anlita en designer eller skapa en ny logotyp från början.

 3. Professionalitet: En vektoriserad logotyp ger en professionell och polerad utseende för ditt varumärke. Eftersom vektoriserade logotyper är högkvalitativa och skalbara, ger de ett intryck av att ditt varumärke är professionellt och pålitligt.

 4. Universalitet: Vektorgrafik används ofta av olika tryckerier, reklambyråer och grafiska formgivare runt om i världen. Att ha din logotyp i vektorformat gör det enkelt att dela och använda den för olika ändamål och med olika leverantörer, vilket sparar tid och pengar.

Sammanfattningsvis ger en vektoriserad logotyp en mängd fördelar, inklusive skalbarhet, anpassningsbarhet, professionalitet och universalitet. Genom att ha en vektoriserad logotyp kan ditt varumärke sticka ut från mängden och skapa ett intryck av kvalitet och pålitlighet, samtidigt som det ger dig frihet att använda logotypen på olika sätt och med olika leverantörer.

Manuell vektorisering vs en generator: Vad är skillnaden?

Skillnaden mellan att vektorisera en logotyp med en gratis generator och att göra det manuellt är betydande och kan påverka resultatet avsevärt.

En gratis vektorgenerator använder vanligtvis automatiska algoritmer för att omvandla en bild till en vektoriserad version. Resultatet kan vara okej, men det blir sällan perfekt. Genererade vektoriserade logotyper kan ha en mängd fel, som ojämna linjer, sneda hörn och otydliga detaljer. Detta kan göra att logotypen ser ut som den är suddig eller utdragen när den används på större ytor.

Däremot, när man vektoriserar en logotyp manuellt, så görs det av en professionell designer som använder programvara för att skapa en högkvalitativ vektoriserad version av logotypen. Detta gör att logotypen blir perfekt, med rena linjer, jämna hörn och tydliga detaljer. En manuellt vektoriserad logotyp ser professionell ut och kan användas på stora ytor utan att förlora kvalitet.

Sammanfattningsvis, med en gratis vektorgenerator kan man snabbt få en vektoriserad version av en logotyp, men resultatet kan vara ojämnt och otydligt. Att vektorisera en logotyp manuellt av en professionell designer ger ett högkvalitativt resultat med en perfekt logotyp som kan användas på alla typer av ytor.

Vi använder cookies så att du får en bättre upplevelse här på vår hemsida.
Vi gör om lite på vår hemsida!

Så vi vissa sidor har en ny design, medan några fortfarande har den gamla. Har ni frågor eller funderingar? Kontakta oss!